Legger lokk på sammenligning med Adolf Hitler

Styret for den grønlandske kringkastinga, KNR, la raskt lokk på saken der en ansatt i en ledende stilling sammenlignet en partileder med Adolf Hitler.

Det var mandag denne uka at nettredaktøren hos KNR, Peter Troelsen, i en epost sammenlignet lederen for Partii Inuit, Nikku Olsen, med Adolf Hitler. Troelsen ble sparket på dagen.

Sammenligningen kom i forbindelse med en pressemelding fra Nikku Olsen og Partii Inuit. I en epost som var tenkt sendt internt i KNR, kom Troelsen til å sende eposten til resten av grønlandsk presse og partiledelsene i de politiske partiene i landet.

Direktøren i KNR, Søren Lennert Mortensen, var raskt ute, og sa at det som var skjedd ikke kunne forsvares, og at KNR hadde sendt Troelsen hjem. Mortensen sa også at KNR hadde beklaget hendelsen overfor Nikku Olsen. Peter Troelsen skal også selv ha tatt kontakt med Nikku Olsen og beklaget hendelsen.

Avisa Sermitsiaq skriver at Nikku Olsen vil klage hendelsen til både regjeringen, ledelsen i KNR og til pressens faglige utvalg.

Styret i KNR valgt å handle raskt, og onsdag ble de hasteinnkalt, etter at kulturminister Nick Nielsen hadde bedt om en forklaring. KNR-styret konkluderte med at det er snakk om et enkeltstående tilfelle, og at dette ikke er en vanlig omgangstone i KNR å sammenligne partilederne i landet med Adolf Hitler, skriver KNR på sine hjemmesider.

Nikku Olsen er en omstridt person i grønlandsk politikk. Hans parti, Partii Inuit, ble stiftet for litt over et år siden, og ble en av de store vinnerne i valget til det grønlandske parlamentet i mars 2013. Selv måtte Nikku Olsen si fra seg plassen i parlamentet, etter at det kom fram at han ikke hadde opplyst om en voldshendelse fra sin fortid. Partii Inuit kom likevel med i regjeringen til Aleqa Hammond, men allerede i høst gikk Partii Inuit ut av regjeringen igjen.

Hovedkontoret til KNR i Nuuk. Foto: Jógvan H. Gardar

Hovedkontoret til KNR i Nuuk. Foto: Jógvan H. Gardar

Nikku Olsen, partileder i Partii Inuit, ble sammanlignet med Adolf Hitler. Foto: Jógvan H. Gardar

Nikku Olsen, partileder i Partii Inuit, ble sammanlignet med Adolf Hitler. Foto: Jógvan H. Gardar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s