Vil ha Arktis uten atomvåpen

Forsvarspolitisk talskvinne for partiet de Radikale i Folketinget i Danmark, Zenia Stampe, ber i en kronikk i Berlingske Tidende de nordiske landene om å stå sammen, og kreve at Arktis skal være atomvåpenfritt

– Vi må være klar over muligheten for at atommaktene som også har interesser i Arktis kan komme på kollisjonskurs, sier hun.

Stampe foreslår at Arktis gjennom en traktat gjøres atomvåpenfritt. Hun viser til liknende traktater som gjør at atomvåpen ikke skal være i Antarktis, Afrika, Sørøstasia og Latinamerika.

Forslaget til Stampe betyr at man ikke kan utvikle, produsere, oppbevare eller å anvende atomvåpen i sonen, men det utelukker ikke muligheten for utvinning av uran, slik Grønland ønsker, eller at de atomdrevne isbryterne kan fortsette sin jobb i isen i nord.

Zenia Stampe peker på Arktisk Råd som det forum hvor en slik avtale kan fremforhandles. I Arktis Råd deltar de nordiske landene sammen med USA, Canada og Russland. Verken Færøyene eller Grønland har plass i Arktisk Råd – den oppgaven har de store overlatt til Danmark.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s