Jeg vil fortelle historien til de sivile – del 1

I forrige uke reiste den italienske frilansjournalisten Francesca Borri tilbake til Syria. Planen er å komme seg inn til blant annet byen Aleppo og å rapportere fra krigen.

Arbeidsforholdene er elendige, og betingelsene hun får fra medieredaksjonene er ikke mindre kummerlige. De betaler sjelden mer enn 70 dollar per dag, og du får kun betalt når du har blodige historier.

Hun forteller at årsaken til at hun i februar 2012 reiste til Syria var å følge i sporene til den arabiske våren. Det er bare det i Syria har denne våren ikke tatt slutt. Dette er hennes første krig som journalist. Tidligere har hun jobbet som menneskerettighetsarbeider:

Francesca Borri i Oslo 09/13 1

Borri sier at det ligger et tungt ansvar hos journalistene i en krig som den vi ser i Syria.

– Alt ser ut som det er kaos i en krigssituasjon, men det er ikke slik at det er alle mot alle.  Vår oppgave er å beskrive det som skjer, og ikke gi inntrykk av at det er kaos, fordi det er ikke det. Krig er aldri kaos. Dette er en innviklet krigssituasjon, men det er ikke totalt kaos, sier Borri.

Ansvar nummer to for oss journalister er at vi fullstendig har glemt de sivile. Vi har opprørsstyrkene som kjemper og vi har regjeringsstyrkene, men vi har også en tredje part – de sivile som er imot begge partene, og bare ønsker fred. Det er dessverre slik, og det er et paradoks, at det er enklere å dekke frontlinjene enn det er å få fram historiene om sivilefolkningen.

Francesca Borri i Oslo 09/13 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s